Dünyada artan resesyon baskısı varlık fiyatlamalarını etkilerken, majör merkez bankalarının yaklaşan faiz kararları da yakından takip ediliyor.
BIST 100 endeksi güne yüzde 0,74 oranında 36,93 puan düşüşle 4.925,54 puandan başladı. Sonrasında bir ölçü karışık seyir izleyen endekste, müspet tarafta kalma uğraşı görülüyor.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,8 yükselerek 4.962,48 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 4.988,20 puana taşıdı.
İçeride bugün büyüme verisi açıklanırken, beklentiler dahilinde gelen veri, ekonomide büyümeyle ilgili soru işaretleri oluşturdu. Dışarıda da Euro Bölgesi, TÜFE ve ABD’de büyüme başta olmak üzere ağır data gündemi öne çıkıyor.
Teknik olarak endekste direnç olarak 5.000 düzeyi, dayanak olarak da 4.900 düzeyi izlenmeye devam ediliyor.
Asya tarafında Çin’den gelen haberler piyasaları pozitif etkilemeye devam ediyor.
Dün teknoloji hisseleri öncülüğünde ABD borsasında karışık bir seyir izlenirken, vadeli endeks kontratları güne yükselişle başladı.
Avrupa’da enflasyon bir numaralı gündem unsuru olmaya devam ederken, dün Almanya enflasyonu uzun vakit sonra yavaşlama sinyalleri verdi. Bölgede endeksler karışık bir görünüm sergilerken, vadeli süreçler güne yükselişle başladı.
Hükümet, salgınla çabada yaşlı nüfusun aşılanmasına odaklanılacağını bildirirken, ‘sıfır Kovid-19’ siyasetinden dönüş sinyalleri olarak algılandı.
Japonya’da açıklanan makroekonomik verilerle Japon borsası negatif ayrışsa da, kapanışa yakın endeksin kayıplarının büyük çoğunluğunu telafi ettiği görülüyor.
Asya, hisse senetleri Kasım’da 1998’den bu yana görülen en büyük yükselişi yaşadı.
Asya hisse senetleri için Kasım ayı 1998’den bu yana görülen en düzgün ay oldu.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Kasım ayında yüzde 14 artış gösterdi. Kasım’da MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi’nde yükseliş yüzde 6’nın altında kaldı.
Hong Kong, Filipinler ve Tayvan borsaları Asya Pasifik bölgesindeki yukarı harekete liderlik ettiler.
Kasım ayında yabancı fonlar Çin hariç gelişmekte olan Asya hisse senedi piyasalarında 12,6 milyar dolarlık alım yaptılar. Bu, son 2 yılda görülen en büyük sermaye girişi oldu.
MSCI Gelişmekte olan Piyasalar Asya Endeksi Kasım’da yüzde 17 yükseldi. Bu, 2021 yılından bu yana görülen en âlâ aylık yükseliş oldu.
Hong Kong Hang Seng Endekssi 1998’den bu yana görülen en iyi performansı ortaya koyarak Kasım ayında yüzde 24 yükselirler, Hang Seng Çin Hisseleri Endeksi 2003’ten bu yana görülen en büyük yüksişi, yüzde 26, yaşadı.
Kasım ayında Tayvan TWSE Endeksi yüzde 15, Filipinler Pay Endeksi yüzde 10 yükseldi.
Dün yatay seyirle günü tamamlayan Dolar/TL, bugün 18,64 düzeyinden süreç görüyor.
Fed’in aralıkta yapacağı faiz artırımında dengeler değişirken, yüzde 68 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 32 ihtimalle 75 baz puan faiz artırımı fiyatlanıyor.
Euro/dolar 1,034 seviyesinde bulunurken, euro/TL de 19,29 seviyesinde karşılık buldu.
Aylık bazda son yılların zirvesinde: Altın!
Fed’in aralık toplatışında faiz artış suratını yavaşlatması beklentileri altına yaradı. Dolardaki zayıflamadan fırsat bulan altın, Mayıs 2021 sonrası kasım ayını güçlü bir yükselişle tamamlaya hazırlanıyor.
Ons altın yüzde 0,4 oranında yükselişle 1.755 dolar düzeylerinden süreç görürken, gram altın da 1.052 liradan karşılık buluyor.
Çin’de sakinleşme ve ABD’de talep petrolü yönlendiriyor.
Dün 86 dolar düzeyine yükselen Brent petrol varili bugün bugün sabah saatlerinde 84,74 dolar düzeyinden süreç gördü.
Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolü de 78,67 dolar düzeyinden karşılık buldu.
Uzmanlar teknik olarak Brent petrolde üstte direnç olarak 85 ve üstünü önemserken, 84 doların altı da dayanak olarak öne çıkıyor.